Spread the love

Must Haves

Running Gear

Sinds de zomer 2018 draag ik (Dagmar) de Garmin 5 S Plus. Een soort ‘musthave’. Ik heb gekozen voor de supervrouwelijke sapphire rosé gold editie. Een echte eyecatcher, een horloge met een knipoog naar de mode.

Garmin Fenix 5 S Plus

Daphne had 3 weken voor mijn aankoop in Amerika de Garmin Fenix 5s gekocht, we hadden al samen de Garmin Forerunner 235 en door haar aankoop werd ik een beetje getriggerd om ook een nieuw horloge aan te schaffen. De 5S stond ook wel op mijn verlanglijstje, maar de 5 S Plus heeft als extra feature dat er ook zonder poespas muziek geluisterd kan worden tijdens het hardlopen. Muziek is wel iets wat ik belangrijk vond waar een nieuw horloge aan moest voldoen als ik lange duurlopen alleen zou gaan lopen. Alleen lopen zonder muziek is toch minder leuk dan met muziek en het feit dat je zo zonder telefoon of iPod kan lopen is heel fijn.

Na 1000 km ben ik ervan overtuigd dat ik een goede review kan schrijven over dit geweldige sporthorloge. Ik ben me ervan bewust dat er meerdere bloggers geschreven hebben over deze uitvoering, maar elke ervaring is anders en ik wil graag mijn ervaring met dit horloge delen. Dit horloge is ontwikkeld voor hardlopers, mountainbikers en triatleten, echter heb ik het horloge tot op heden alleen gebruikt voor hardlopen en een enkele keer heb ik er mee gezwommen.
In de afgelopen 1000 km dat ik dit prachtige horloge om mijn pols heb zitten heb ik het horloge tijdens diverse zwemtrainingen, intervaltrainingen, 30 km plus trainingen, 10 km Guardian Run (wedstrijd), New York Marathon en de halve marathon van Curaçao gebruikt. Tevens registreert dit horloge ook mijn actieve minuten wanneer ik krachttraining aan het uitvoeren ben, registreert hij dit samen met mijn calorieën. Superhandig wanneer je ook bezig bent met je voeding en je zo kan kijken hoeveel calorieën je verbruikt hebt. Tijdens ons marathon schema van New York waren we bezig met voeding, kracht en hardlopen, dit horloge bracht me daarom goede inzichten met wat in deed, hoeveel ik verbrande en hoe mijn prestaties waren. Later zal ik hier meer over vertellen.

“Toen ik hem voor het eerst zag was ik opslag verliefd”

Het is een horloge met een strakke witte band, een rosé gouden gesp en 5 knoppen aan de zijkant, het uurwerk komt ook mooi overeen met het uiterlijk. De achtergrond van het uurwerk zou je eventueel kunnen veranderen van uiterlijk. Persoonlijke foto’s zouden met de app face-it als achtergrond kunnen worden toegevoegd. Waardoor je dan een eigenwijs, persoonlijk uiterlijk krijgt.
Zelf houd ik het toch liever bij de basic en heb ik de achtergrond niet veranderd, wel getwijfeld maar voor nu hou ik het lekker bij de basic look. Je hebt overigens verschillende keuzes in banden en uiterlijk, er is dus nog meer buiten de prachtige rosé gouden Fenix 5S Plus!

Garmin Connect

De Garmin Connect app heb je nodig om al je gegevens in te zien op je toestel. De app download je in de App- of Playstore. In de app koppel je eenvoudig je horloge. De app vraagt een aantal gegevens aan je zoals naam, geslacht, gewicht, je schoenen etc. Zodra je een activiteit hebt gedaan synchroniseert je horloge dit met de app en word je activiteit weergegeven in het dashboard. Door op de activiteit te drukken kom je in een ander overzicht, daar wordt tijd, afstand, kcal, tempo en stijging weergegeven in één oogopslag. In het volgende tabblad worden alle gemiddelde weergegeven zoals; tempo, snelheid, hartslag, trainingseffect, hoogte, hardloopdynamiek en temperatuur. Een veeg naar links geeft je je rondetijden weer, zo zie je wat je tijd-afstand-gemiddeld tempo per kilometer is geweest. Het laatste tabblad heeft alles info verwerkt in een grafiek.
De app geeft ook je gezondheidsstatistieken weer, zo wordt je slaap bijgehouden, je gewicht (moet je zelf invoeren regelmatig), kcal bij/af, dagelijkse hartslagmeting en stress over de hele dag. Ook laat de app je prestatiestatistieken zien, zo word je Vo2max, lactaatdrempel, training effect etc. weergegeven. Hier heb ik regelmatig naar gekeken toen ik in mijn marathonschema zat, soms kwam ik na een mindere run erachter dat mijn slaap niet optimaal is geweest de nacht ervoor en of dat mijn hartslag in rusttoestand aan de hoge kant was.
Er is nog veel meer uit de app te halen dan dat ik hier beschrijf!

Mogelijkheid om een kaart te zien op je horloge

Door de mogelijkheid om kaarten te zien op je horloge kan je makkelijk locaties vinden om hard te lopen, nieuwe routes ontdekken en eventueel nieuwe hardloop plekken zoeken en deze dan ook echt op een kaart op je horloge te zien.

Koersen creëren

In de app van Garmin kan je zelf tot wel drie routes per keer maken. Als je bijvoorbeeld in een gebied bent waar je niet bekend bent, dan kan je instellen dat je een stuk wil hardlopen. Garmin berekend dan de route, het enige wat je hoeft te doen is deze route te synchroniseren met je horloge en dan kan je de route via je horloge volgen, zonder dat je de weg kwijtraakt. Hier op Curaçao is het echter niet mogelijk om een koers te creëren. Gelukkig is onze creativiteit in het zoeken van nieuwe routes (koersen) groot. Een stukje met de hond lopen en we hebben weer nieuwe hardlooproutes.

Ik heb een voorbeeld van een koers hiernaast geplaatst, dit is een voorbeeld van een route toen ik in Nederland op vakantie was heb uitgeprobeerd. Het werkte dan ook perfect en ik vind het jammer dat deze mogelijkheid (nog) niet op Curaçao is.

Overige eigenschappen

Muziek

Het mooie van dit horloge is de muziek, het is ook de reden dat ik voor de 5 S Plus heb gekozen. Alleen in de werkelijkheid heb ik hier maar drie keer gebruik van gemaakt. Dit doordat ik eigenlijk altijd samenloop met Daphne en het kletsen vaak de boventoon heeft, muziek is dan overbodig.
Toch heb ik drie keer met muziek gelopen en kan ik het volgende erover vertellen. Je kan zonder behulp van je telefoon hardlopen met muziek; ideaal, geen nare banden voor je telefoon om je arm en een heel vrij gevoel. Je kan de muziek zelf via je computer op je horloge zetten en tot wel 250 nummers kunnen op het horloge. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je onderweg geen muziek meer hebt. Je zou alleen nog moeten investeren in een goede bluetooth koptelefoon, ik heb de JBL reflect mini BT en deze werkt dan ook perfect in combinatie met de Garmin Fenix 5 S Plus.
Deze bluetooth set is dan ook ideaal voor mensen met kleine oortjes zoals ik!!

Garmin Pay

Het lijkt me echt ideaal, echter hier op Curaçao wordt er geen gebruik van gemaakt. Wanneer je lange loop uitloopt in een deceptie kan je terug met de bus of kan je waar nodig jezelf voorzien van wat te drinken of eten. Ik zal dan ook niet schromen wanneer ik weer in Nederland ben om dit te gaan gebruiken.

Batterijduur

Dat was een tegenvaller, eerlijk waar! Bij mijn vorige horloge ging de batterij minimaal een week mee. Had ik bij het eerste gebruik van de Garmin 5 S Plus al snel door dat dit horloge heel snel leeg was. Het is een keuze geweest om dit horloge te kopen ondanks dat de batterij duur wat korter is, ik wist dit van tevoren. Er zitten zoveel features op het horloge dat de batterij snel leeg gaat. Echter laadt het horloge ook weer snel op, binnen 1,5uur is het horloge weer vol. Het horloge hield het ook makkelijk de hele marathon vol, de batterij was nog op 54%, ik heb toen niet met muziek gelopen, dat scheelt wel enorm. Wanneer je dus een goede, lange activiteit hebt is het niet zo dat het horloge het niet zal redden. Met muziek en hardlopen is de batterijduur lang genoeg om een marathon met gebruik van tijd/ gps-registratie van je horloge deze marathon uit te lopen, mits je deze binnen de 4 uur loopt volgens Garmin.

Hardlopen

En nu kom ik eindelijk to the point, de reden dat ik het horloge heb gekocht, namelijk de functie ‘hardlopen’.
Het verschilt nagenoeg niet met mijn vorige horloge, de Forerunner 235, al is de 235 basic en de Fenix 5 S Plus erg uitgebreid. D.m.v. het rechter outdoor knopje kom je in het sportmenu, standaard staat hij op hardlopen. Je drukt nog een keer op het rechterknopje en hij gaat gelijk zoeken naar zijn GPS. De eerste keer duurt het wel even voordat hij zijn GPS vindt, dus geen paniek!
Wanneer je in het buitenland of een andere locatie gaat hardlopen, zal de eerste keer naar GPS zoeken even duren.

Tip
Zoek eerst een keer gps voordat je aan de start staat van je buitenlandse (halve) marathon! Wanneer je in het startvak staat te popelen om te beginnen en je horloge heeft 20 minuten nodig om te bedenken wat je locatie is, zal niet voorspoedig zijn voor je een relaxte start! Onze ervaring in New York (een andere locatie) was, dat we een dag voor de marathon een ‘verkenningsrondje’ gingen rennen, moesten we niet overdreven 15 minuten in de motregen wachten op een gps-signaal. Op de dag van de marathon hadden we direct GPS-bereik!

Zodra je een gps-signaal hebt, druk je voor de derde keer op het outdoor knopje en je loopje kan beginnen! Je kan zelf instellen wat je onderweg allemaal wil weten. Daphne en ik hebben nagenoeg dezelfde instellingen, zo hebben wij een trilsignaal bij elke kilometer, het horloge geeft weer wat de pace van de afgelopen kilometer is en hoelang we aan het hardlopen zijn. Je kan kiezen uit een trilling en een trilling met piepje. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om geen meldingen te ontvangen en pas bij het einde van je loopje op de hoogte gesteld worden van je prestatie!
Je kan vooraf kiezen om de verschillende velden van je horloge in te vullen, je beslist dan vooraf wat jij graag wil weten tijdens het hardlopen over je sessie, denk hierbij aan hartslag, de geografische kaart (in kleur), ronde afstand/tijd, tempo en zo zijn er nog meer keuzen.

Je kan vier velden in 1 scherm tegelijk zien, zo ben je bijna van alles op de hoogte tijdens het hardlopen.
Je stopt je activiteit door op het rechterknopje te drukken, hiermee zet je hem even op pauze en kan je kiezen om de activiteit te herstarten, weg te gooien of om op te slaan. Wij wachten altijd even met kiezen, want na 1 minuut geeft je horloge je herstel hartslag weer. Wij vinden dit fijn om te weten, want zo kom je erachter hoe fit je bent en hoe goed je herstelt van je hardloop sessie.
Zodra je de activiteit hebt opgeslagen krijg je een overzicht van je loopje, je totale tijd, afstand, tempo en kcal wordt weergegeven op je horloge. Wanneer je een PR hebt gelopen, zal je horloge zorgen voor een trots gevoel d.m.v. een trofee in het scherm en het wordt tevens opgeslagen, zodat je altijd op de hoogte bent wanneer je je vorige PR hebt gelopen!

Wanneer je over langere tijd 24/7 je horloge draagt geeft dit horloge jouw statistieken weer en geeft het horloge voorspellingen voor je volgende race. Zo word je VO2max weergegeven, je training effect en lactaatdrempel. Wat wel heel leuk is, is dat het horloge voorspelling geeft voor bepaalde afstanden, zo wordt er bij mij voorspelt dat ik de hele marathon in 3:23:16 zal lopen op dit moment. De tijd is geweldig, daar kan ik op dit moment alleen nog maar van dromen!

Je kan je Garmin aan bepaalde running apps koppelen zodat je activiteit direct wordt gesynchroniseerd naar de desbetreffende app. Mijn horloge synchroniseert alleen naar Strava, maar de Nike+ en runkeeper app kunnen ook gekoppeld worden en zijn ook hele goede alternatieven!

Smartwatch

Ik heb het horloge 24/7 om en gebruik het ook als smartwatch! Door mijn horloge eenmalig te koppelen aan mijn toestel (iphone8) zijn ze altijd verbonden, mits ik mijn bluetooth op mijn mobiel aan heb staan. Ik krijg gelijk een signaal via mijn horloge wanneer ik inkomende (social media) berichten en/of oproepen krijg. Erg makkelijk als ik tijdens het werk mijn mobiel op stil heb staan en toch op de hoogte wil zijn van alles! De functie smartwatch vraagt wel veel van je batterij. Zo check ik mijn batterij altijd op de dag dat ik een loopje heb gepland en laad ik hem nog even snel op voordat ik mijn hardloop outfit aantrek!

Winkeladvies Run2day Apeldoorn (Nederland)

Ik heb het horloge gekocht bij Run2day in Apeldoorn omdat op internet wel heel veel adviezen staan, en mijn hoofd tolde. Ben ik naar Run2day in Apeldoorn gegaan en daar hebben ze me heel goed voorzien van advies waardoor ik nog meer overtuigd was van dit horloge. Ik blijf er dan ook bij dat het advies ‘face to face’ veel meer waard is dan het advies op internet. Een goede verkoper weet alle ins en outs van het horloge en kan je alles laten zien zodat je met een goed advies de deur uitgaat en niet zelf alles hoeft te ontdekken als je hem net hebt gekocht. Je weet op deze manier gelijk wat je gekocht hebt en hoe het werkt.

Welk horloge hebben jullie? En bevalt hij goed? Kopen jullie deze gadget online of toch liever in de winkel met een goed advies

Running

Stel ons een vraag

Dushi Runners

Wedstrijden

Ronde van Aruba – 17 – 18 mei 2019

Schottegatloop – 16 juni 2019

Marathon ‘onbekend – eind juni 2019

R.R.C.K HALVE Marathon – 29 september 2019

My Guardiangroup / Fatumloop – 27 oktober 2019 ‘onder voorbehoud’

Marine Corps Marathon Washington – 27 oktober 2019 ‘onder voorbehoud’

KLM Curacao Halve marathon – 24 november 2019


Spread the love
Share This